Oplichting in de financiële wereld

Oplichters zijn helaas overal. Vooral in de financiële wereld is er veelal sprake van oplichting. Zowel offline als online heeft er door de jaren heen de nodige fraude plaatsgevonden. Waar het offline oplichten de laatste jaren sterk is afgenomen, is het de laatste jaren het internet dat door oplichters als het walhalla van fraude gezien kan worden. In dit artikel bespreken we de oplichting die plaatsvindt in de financiële wereld.

Het internet is overal

Doordat je via het internet overal ter wereld betalingen kunt doen, is het veel moeilijker om fraude op te kunnen sporen. Oplichters overal ter wereld proberen jouw financiële gegevens te bemachtigen. Ondanks dat we oplichters nooit in zijn totaliteit kunnen aansluiten zijn er wel enkele acties die je zelf kunt ondernemen om mogelijke fraude zo goed mogelijk te beperken. Zo kun je ervoor kiezen om jouw opname limiet zo veel mogelijk te beperken. Dit zorgt ervoor dat mensen niet in één keer enorm grote bedragen van jouw rekening af kunnen halen.
Een andere maatregel die je vooraf al kunt nemen is het blokkeren van betalingen naar het buitenland. Zodoende kunnen er uitsluitend buitenlandse transacties plaatsvinden met jouw toestemming.

Oplichting – wat doen we er tegen?

Banken zijn de laatste jaren steeds nadrukkelijker bezig met het vinden van geavanceerde oplossingen tegen oplichting en fraude. Zo houden banken uiterst gedetailleerde profielen van hun klanten bij. Hierin kunnen ze jouw meest recente betaalbedragen zien, de plekken waarop je online inlogt bij je bank en met welke browsers of apparaten dit gebruikt. Ook kunnen ze inzicht krijgen in jouw maandelijks bestedingspatroon en de rekeningnummers waarnaar je met regelmaat geld overmaakt. Deze processen vinden geautomatiseerd plaats op basis van zogeheten algoritmes.

Bespeur jij fraude? Meld het!

Heb jij het idee dat er sprake is van fraude of oplichting? Aarzel dan niet en neem contact op! Ga vooral niet doorklikken wanneer je iets niet helemaal vertrouwt. Oplichters zijn overal!

Zonnepanelen