Een hypotheek – hoe werkt het?

Een hypotheek is dus, zoals reeds besproken, een geldbedrag dat door een financiële instelling als een bank wordt vrijgesteld. Over dit bedrag dien je vervolgens een hypotheekrente te betalen. Deze rente betaal je voor het feit dat de bank het geld aan jou ter beschikking stelt. Daarnaast dien je de hypotheek die je afsluit ook af te lossen. Normaliter heb je hier 30 jaar de tijd voor. Je kunt jouw hypotheek op verschillende manieren aflossen:
1. Je verkoopt het huis waarop de hypotheek rust
2. Je lost maandelijks een gedeelte van de hypotheek af
3. Je spaart een bedrag, afzonderlijk van je hypotheek en lost je hypotheek naar 30 jaar in één keer af
Zorg ervoor dat je bedacht bent van het feit dat je jouw hypotheek ook ooit dient af te betalen.

Hypotheekadvies tip

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een hypotheek? Met het juiste advies worden uw hypotheek mogelijkheden snel duidelijk. Online kunt u eenvoudig een hypotheekadviseur vinden die u onafhankelijk hypotheekadvies kan geven. Zoek met de bedrijvengids van het hypotheekadviseur vergelijk een adviseur bij u in de buurt op en maak een afspraak. Meestal kunt u zo binnen enkele dagen rekenen op een onafhankelijk hypotheekadvies waarmee u de woningmarkt op kunt.

Ontdek de hypotheekvormen

In Nederland kent men diverse hypotheekvormen met ieder hun eigen kenmerken en eisen. De meest gebruikte hypotheekvormen zijn de annuïteiten hypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Afhankelijk van jouw eigen wens en mogelijkheden is van belang bij de keuze voor een geschikte hypotheekvorm. Op basis van de manier waarop jij wilt aflossen in combinatie met de beslissing of je de hypotheek tussentijds wilt aflossen, kun je bepalen welke hypotheekvorm bij jou past.

Terug naar Financiële producten