Een lening – wat is het nu precies?

Een lening is in principe niks meer dan een geldbedrag dat ter beschikking wordt gesteld door de ene partij, aan de andere partij. Hierbij is de meest belangrijke voorwaarde dat het geld in een later stadium wordt terugbetaald. Normaliter wordt, net zoals bij de hypotheek, hier een rente voor betaald en eventuele andere kosten. De partij die het geld ter beschikking stelt wordt de geldschieter genoemd. In veel gevallen is dit de bank. Banken hebben namelijk de beschikking over het geld dat door derde bij hen ter beschikking is gesteld. In ruil voor het ter beschikking stellen ontvangen deze derden daar graag rente over.

Soorten leningen

Er zijn verschillende soorten leningen waar je, afhankelijk van jouw situatie en benodigdheden, voor kunt kiezen. Enkele veelvoorkomende soorten leningen zijn:

  • Hypothecaire lening
    Wordt gebruikt voor een onderpand. Iemand leent dus bijvoorbeeld een som geld om een huis te kunnen kopen.
  • Persoonlijke lening
    Een lening gericht op één persoon die gebruikt kan worden in andere zaken dan een woning te voorzien. De rente bij deze lening ligt vanwege het risico hoger dan bij de hypothecaire lening.
  • Doorlopend krediet
    Een soort flexibele lening waarbij het bedrag niet vast ligt. Er wordt hierbij geld naar behoefte opgenomen en afgelost.

Het kan ook voorkomen dat er een lening wordt afgesloten bij iemand van bijvoorbeeld je familie. Hierbij kun je zelf afspraken maken over de termijn waarbinnen je terug dient te betalen en tegen welke eventuele rente je dit zult moeten doen.

Terug naar Financiële producten